Kastélyok.com - Magyarországi kastély kereső, utazás a kastélyok világában


2015. november 13.
Regéc Község Önkormányzata

"A REGÉCI VÁR, AHOL II. RÁKÓCZI FERENC FEJEDELEM A GYERMEKKORÁT TÖLTÖTTE" PROJEKT INDULÁSA

SAJTÓKÖZLEMÉNY A PROJEKT MŰSZAKI ZÁRÁSÁRÓLAz ÉMOP-2.1.1/B-12 "Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése a konvergencia régiókban" elnevezésű kiírásra benyújtott, a Regéci Vár komplex turisztikai hasznosítását célzó, „A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte” című pályázatával Regéc Község Önkormányzata az „Új Széchenyi Terv, Észak-Magyarországi Operatív Programja” keretében 560.751.594 Ft támogatást nyert el.

"A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte" című projekt keretében megvalósuló Regéci Vár-rekonstrukció és az új falubeli fogadóépület műszaki kivitelezési munkálatai befejeződtek. A rehabilitáció fő célja az igen rossz állapotban lévő Vár konzerválása, Öregtornyának hiteles helyreállítása, valamint a turisztikai hasznosítás feltételeinek magas szintű kiépítése volt. Emellett a falubeli fogadóépület létesítésével megteremtődtek a színvonalas vendégfogadás feltételei, és állandó kiállítás nyílik az új épületben, amelynek témája szorosan kapcsolódik a várban látottakhoz, kiegészíti azt. Ez a „Gyermek a várfalak között” című állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc későbbi fejedelem Regécen töltött gyermekkorát, családi kapcsolatait és a vár korabeli mindennapi életét mutatja be. A visszatekintés I. Rákóczi György fejedelem korától a Rákóczi-szabadságharc időszakáig ismerteti meg a látogatót a család magánéletével. Az egyedi installációk, színek, az audioguide-os látogatómenedzsment rendszer és korabeli tárgyi emlékek segítségével megalkotott kiállítás felnőttnek és gyermeknek egyaránt szórakoztató és egyben tanulságos és élménydús programot nyújt.

A vár és a falubeli fogadóépület műszaki kivitelezésének végezetével megkezdődött a kiállítások berendezése, a szoftverek telepítése, valamint a humánerőforrás felvétele. A vár és a fogadóépület működtetéséhez 8 fő- és 1 részmunkaidőben foglalkoztatott munkatárs felvételére lesz szükség.

A projekt nem csupán Regéc Község számára jelenti a fenntartható turizmus megteremtését, hanem a térség gazdasági életére is pozitív hatással van. A projekt hozzájárul továbbá a Zempléni-térség turizmusának erősödéséhez, így növelve az ebből származó árbevételt. A zempléni vártúrák nemcsak országos, hanem európai hírnévre is szert tettek, így a projekt további fejlesztéseket tud generálni, mivel növekszik az igény a színvonalas szálláshelyek, valamint egyéb szolgáltatások iránt. A projekt keretében tehát komplex turisztikai hasznosítás valósul meg, a kulturális turizmus helyi potenciáljának maximálisa kihasználása mellett.