Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély, IszkaszentgyörgyAmióta elhatároztuk, hogy megpróbáljuk feltérképezni Magyarország kastélyait, 5 év alatt kb 720-at láttunk. Vannak olyanok is, ahová többször is visszatértünk, vagy azért, mert útba esett és kíváncsiak voltunk a fejlődésre vagy mert a tulajdonos meghívott minket. Akarva-akaratlanul is lesznek az embernek kedvencei ezek közül, amire jobban oda figyel, amit jobban megszeret valamiért. Ez az egyik ilyen kastélyunk.Kedves meghívásnak tettünk eleget a napokban: az iszkaszentgyörgyi kastély jelenlegi bérlője, fenntartója Ari Kupsus Úr - aki nem mellesleg egy finn származású lovag - invitált meg bennünket újra a kastélyának falai közé, hogy lássuk, az eltelt évek alatt mennyi változás történt, mennyit szépült az épület.

A kastély egy része még mindig iskolaként működik.Házigazdánk ismét kedvesen fogadott bennünket és vezetett körbe előbb a földszinti szobákban, majd az emeleti épületrészekben.

A földszinten lévő helységek szinte teljesen kész vannak, nagyon szépek, tiszták, világosak.

Rengeteg új tárggyal, bútordarabbal találkoztunk, ami azelőtt nem volt itt. Az, hogy „új” persze nem azt jelenti, hogy mostanában készült tárgyak, hiszen némelyikük kora az 1800-as évekre datálható. Kupsus úr előszeretettel gyűjti, keresi az olyan régiségeket, amelyekkel korhűbbé varázsolhatja a kastély miliőjét. Kiváló ízléssel válogatja össze azokat a berendezési tárgyakat, amelyek a leginkább illenek ennek a csodálatos belső térnek a falai közé. Nem kevés utánajárással és munkával jár az, hogy ma így néz ki a kastély, mintha éppen Grófok és Bárók élnének az épületben.

Egy élmény a Lovag Úrral végigsétálni a kastély szobáin keresztül, hallgatva a sok-sok történetet nemcsak a kastély történetéről, egykori lakóiról, hanem az itt lévő tárgyak történetéről is. Ari kiválóan beszél magyarul és örömmel várja az ide ellátogatni kívánó kastélykedvelőket, akik kíváncsiak ennek a csodálatos helynek a történetére, szépségére, titkaira. Előzetes telefonos egyeztetést követően bárkit szeretettel fogad és vezet körbe a ház Ura, létszámtól függetlenül.

Az emeleti bálterem az épület ékességeAz emeleten van több olyan helység, melynek falai még restaurálásra, festésre várnak. De a már kész parketta, a gyönyörű berendezés valami különleges varázst ad az egésznek.És hogy milyen különlegességek, érdekességek várják az ide látogatókat?
Korhű bútorok, melyek között találhatóak a régi cári család bútorai közül is, gyönyörű kárpitozott székek, szófák, fotelek, amelyek egyikén maga Diana, a Walesi Hercegnő is helyet foglalt annak idején.

Szobrok, festmények, megsárgult családi fotográfiák, ízlésesen berendezett termek, freskók, félig feltárt falfestés részletek és különleges kiegészítő díszítőelemek kastély szerte.

A kastélyon kívül lassan a park, a kastély kertje is szépül, életre kel. Ebben komoly segítség szakmabeli finn egyetemisták itt töltött nyári gyakorlata.Élménydús órákat töltöttünk bebarangolva a mesés épület zegzugait. Egy igazán különleges történetet is hallottunk Házigazdánktól, amely annyira megható volt, hogy meg is könnyeztük…, de ezt nem meséljük el, legyen meglepetés mindazoknak, akik ellátogatnak Iszkaszentgyörgyre!

Azt még érdemes tudni, hogy a kastélyban rendszeresen szalonkoncerteket is szoktak tartani, ezek időpontjáról a facebook-os oldalukon találni bővebb információt

Oldalunkon a kastélyról bővebb információt, több fényképet és esetleges látogatáshoz kontakt információt talál.Nagyon szépen köszönjük Ari Kupsus Úrnak a meghívását, a fényképezési lehetőséget!
<