Kastélyok.com - Magyarországi kastély kereső, utazás a kastélyok világában

A GYULAI HARRUCKERN-WENCKHEIM-ALMÁSY KASTÉLY TURISZTIKAI VONZERŐVÉ

FEJLESZTÉSE, LÁTOGATÓKÖZPONT LÉTREHOZÁSA
Kelet-Közép-Európában nem könnyű kastélyokat turisztikai vonzerővé fejleszteni, hiszen a második világháború végén és azt követő időszakban az épületek többségét kifosztották, az évszázadok során felhalmozott bútorok, műtárgyak, berendezési tárgyak, eltűntek.


Így volt ez a második világháború után több különféle célra használt, majd 1959-ben csecsemőotthonná átalakított gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély esetében is. Az évtizedekig üresen álló kastélyra 2012-ben Gyula Város Önkormányzata a „Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban - A gyulai Almásy-kastély évszázadai” című, DAOP-2.1.1/G-11-k-2012-0001 azonosító számon regisztrált kiemelt projektje megvalósításához 2 189 530 372 Ft támogatást nyert el.A kastély leendő komplex turisztikai hasznosításának fő elemei a korabeli főúri életforma bemutatását célzó múzeumi/látogatóközponti fejlesztés, rendezvényeknek otthont adó közösségi terek kialakítása, valamint a kastélypark revitalizációja. A kiállítás tematikája a kastélyban egykor élt főúri családok mindennapjainak, az őket kiszolgáló személyzet életének, és a kor szokásainak, életmódjának a bemutatása.

Az élményt számos eredeti és kópia tárgyi emlékek, ruházat, gyermekjátékok, fényjáték teszi még teljesebbé. A kastélyban okos telefonos/visual guide-os vezetés segíti a vendégeket a látottak elmélyítésében. Az épület egyes pontjain elhelyezett számoknál, pl. az ebédlőben, az egykori konyhában, vagy a grófnő szalonjában, számos odaillő információ, hiteles történet, anekdota és legenda hallgatható.

A modern technika vívmányainak segítségével a látogató a saját tempójában tájékozódhat az épület falai között zajló egykori életről, így például szó lesz a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család és a személyzet napirendjéről, a személyzet tagjainak feladatáról, az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról és még számos érdekességről.
A kiállítás magával ragadó jellegét a kastélybeli hétköznapok és ünnepek bemutatása adja, olyan időutazás, amelyben a látogató könnyen összefüggést, kapcsolatot talál a látottak és saját mindennapjai között.

A szolgáltatások között megtalálható lesz a turisztikai információs pont Békés megye turisztikai látnivalóinak összefoglalójával, a gyermekmegőrző, a kiállítások arculatába illő játszóház és múzeumpedagógiai műhely, a toronykilátó, valamint a rehabilitált kastélykert.

A helyi kézműves termékek megtekintésére, megvásárlására a kastély cukrászdájában, kávézójában, valamint ajándékboltjában lesz lehetőség. A kastély kertje a látogatók és a gyulai lakosok számára ideális pihenőhely lesz, az ingyenes wifi elérhetőséggel pedig az élmények rögtön megoszthatóak lesznek.


Ízelítő a várható szolgáltatásokból:

  • Múzeumpedagógiai műhely és történelmi játszóház - mintegy 20 gyerek csoportos foglalkozásának biztosít helyet, amelyet többek között egy inasszoba és egy grófi szalon egymás mellé helyezett makettje színesít, de helyet kapott itt egy kirakható elemekből álló személyzeti hierarchia ábra és egy interaktív oktató tábla is
  • Cukrászda-kávézó - a kastélyban egykor fogyasztott korabeli ételek és italok színesítik a sokrétű alapkínálatot
  • Ajándékbolt - a sokszínű, igényes múzeumi ajándékbolt
  • Rendezvényi terek - az egykori főúri rezidencia frissen restaurált többfunkciós termei szinte bármilyen rendezvénytípus befogadására alkalmasak
  • Turisztikai információs pont - Gyula és Békés megye turisztikai vonzerő leltárával
  • Integrált látogatómenedzsment rendszer
  • A kastély keleti víztornyának a tetején toronykilátó létesült
  • A védett kastélypark rendezése, revitalizálása, növényzet telepítése, új burkolatok kiépítése, új utcabútorok elhelyezése, ideális pihenőtér a gyulai lakosok és a látogatók számára
  • Díszvilágítás kialakítása
Ízelítő a kiállítási tartalomból

A dualizmus korának főúri életvitelét megjeleníteni kívánó kiállítás a kastély legreprezentatívabb emeleti középtraktusában kerül elhelyezésre. Bepillantást nyerünk az úrnő személyes szolgálatában álló komorna szobájába, a női szalonba, az ünnepélyek impozáns helyszínéül szolgáló nagyebédlőbe, amely a források szerint népes család, illetve nagyszámú vendégsereg közös étkezését tette lehetővé, amire 24 szék, kihúzható étkezőasztal, és több különböző funkciójú kis kiszolgálóasztal jelenléte utal. Az elegáns, férfias atmoszférájú, kettős funkciójú dolgozó és könyvtárszoba a ház urának színtere volt, innen intézte a birtok ügyeit, írta leveleit, folytatta megbeszéléseit. A tágas tereket, reprezentatív helyiségeket járva felmerül a kérdés hogyan éltek egy kastélyban? Ki fűtötte a kályhákat, hány liter víz fogyott egy nap, ki mosta a grófnő fehérneműit és egyáltalán hol, hogyan éltek a cselédek, akik egy grófi család mindennapjait tették láthatatlanul és szinte észrevétlenül kényelmessé?

Az Almásy Kastély Látogatóközpont földszinti részén elhelyezett kiállításán - ahol eredetileg is lakott a cselédség - ezekre a kérdésekre is választ kapunk. Egy közel harminc termes kastély zökkenőmentes „működtetését” nem kevés belső és külső szolgáló összeszokott munkája tette lehetővé, akárcsak egy mai szálloda esetében. A kastélyban helyt álló belső cselédek egy életen át szolgálták urukat, biztos megélhetést, előremenetelt, nyugdíjat és műveltséget biztosítva számukra. A cselédségen belül is komoly hierarchia uralkodott, mindenkinek megvolt a maga feladata, felelőssége és hatásköre. Az interaktív kiállítási installációk segítségével a látogató képet kap erről a láthatatlan rendszerről, megismerheti minden beosztott feladatát és életmódját, sőt, a kastélyban valaha ténylegesen szolgált személyzet tagjai is bemutatásra kerülnek.Kipróbálható lesz a cipőpucolás időrabló, de szinte művészi tehetséget igénylő mestersége, meg lehet emelni a szobalányok naponta cipelt vasalóit, a mosási utasítások birtokában akár magunk is elboldogulnánk a vegyszer nélküli világban, bekukkanthatunk egy inas rekonstruált lakószobájába - amelyet egyből össze is hasonlíthatunk a házvezetőnő kényelmes hálószobájával. Mivel az ő feladata volt a női személyzet irányítása, valamint a fehérneműek és az edények rendben tartása, a legmegbecsültebb személy volt a hátsó fertályon.

A szobákban nemcsak a tárgyak, hanem a fények is segítenek bennünket az egykori kastélybeli élet megismerésében. Megtudhatjuk, hány gyertya világította meg esténként a hatalmas termeket és ennek mekkora fényereje volt a mai fényigényekkel összehasonlítva. Fénykockák hívják fel a figyelmet az érdekes részletekre is. A cselédrész kiemelt helyisége a konyha volt, ami - többé-kevésbé változatlan felállásban - közel kétszáz éven keresztül szolgálta az épület lakóit. Kedvünk szerint recepteket is letölthetünk, de módunk lesz összehasonlítani a 18. és a 19. századi konyhák eltérő technológiáját is. Megismerjük a korabeli tárolás technikáját egy hűtő, bevásárlóközpontok és tartósítószerek nélküli világban.

A élményszerű ismeretszerzést, tanulást múzeumpedagógiai műhely, integrált látogatómenedzsment rendszer, filmvetítő, és számos egyedi installáció segíti.

A tervezett kiállítás oly sokrétű, hogy egyszerre szinte nem is lehet végigjárni, érdemes többször visszatérni, és kényelmesen csemegézni.
A kastély tervezett megnyitási időpontja 2016. március 15 !


A még építés alatt álló kastélyról több képet talál az adatlapjának galériájában ITT !!