Kastélyok.com - Magyarországi kastély kereső, utazás a kastélyok világában


2015. november 20.
Érseki Vagyonkezelő Központ

EGRI ÉRSEKI PALOTA KULTURÁLIS, TURISZTIKAI ÉS LÁTOGATÓKÖZPONT

SAJTÓKÖZLEMÉNYAz Érseki Vagyonkezelő Központ az „Egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpont” című, ÉMOP-2.1.1./A-09-2f-2010-0001 azonosító számon regisztrált kiemelt projektje megvalósításához 1 131 143 000 Ft Európai Uniós támogatást nyert el. A megvalósításhoz a projektgazda további 160 181 568 Ft saját erővel járult hozzá, az önerő támogatás pedig 57 444 647 Ft volt, így a teljes projektköltség 1 348 769 215 Ft-ot tett ki. A turisztikai vonzerő-fejlesztési projekt műszaki projektzáró rendezvényére 2015. november 20-án került sor a felújított Érseki Palota dísztermében.

Az Egri Érseki Palota Látogatóközpont dísztermében megtartott ünnepélyes projektzáró rendezvényen a projektgazda Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója, Ficzek László köszöntötte a megjelenteket. Beszédében fontos mérföldkőnek nevezte a palota műszaki kivitelezésének lezárását, amely egy több mint két éve tartó kivitelezési munkafolyamat vége. Kihangsúlyozta, hogy a palota értékelvű hasznosításával az egyházmegyének lehetősége nyílt épített kulturális örökségének felújítására és restaurálására, valamint tárgyi kulturális örökségének méltó bemutatására. Emellett a palota díszkertje is megnyílik az egriek és a turisták előtt.

A köszöntőt dr. Virág Zsolt projektmenedzser előadása követte. Az elhangzottak értelmében az Egri Érseki Palota középső szárnya turisztikai vonzerővé fejlesztésének fő célja az ország kiemelkedő vallási, kulturális értékeinek fenntartható gazdagítása, nemzetközi szintű turisztikai vonzerő fejlesztése, az egri turisztikai attrakciók színesítése, az elérhető szolgáltatások fejlesztése, szélesítése. A kiállítási tartalomról elhangzott információk alapján a Látogatóközpont az egyházművészeti értékek bemutatásán túl bepillantást enged az egykoron a palota falai közt élt főpapok mindennapi életébe, szokásaiba, az egyes korok kiemelkedő történeti eseményeibe, mindezt interaktív eszközök és modern installációk segítségével, élményszerű módon. A fejlesztések a műemlék épület turisztikai funkcióval, látogatóbarát szolgáltatásokkal történő ellátását, valamint kiegészítő szolgáltatások telepítését is jelentik. A projekt elemei által az Érseki Palota bekapcsolódik a város vérkeringésébe, összekapcsolódik kulturális vonzerőivel, és kibővíti a tartalmas időtöltést nyújtó attrakciók sorát, valamint közösségi helyszínként szolgálja a helyi lakosság igényeit is.

A beszédeket követően a projektmenedzser vezetésével a vendégeknek lehetőségük nyílt megtekinteni a palota termeit, a kiállítótereket, az impozáns lépcsőházat és a kápolnát. A bejárást a palota dísztermében megtartott állófogadás követte.